• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ELİFNAME TÜRÜ VE ZEKÎ’YE AİT BİR ELİFNAME
Elifnameler divan edebiyatında şekil ve içerik itibariyle özel bir yeri olan söz hünerlerindendir. Gelenek içerisinde bazı şairler elifnamelere divanlarında yer vermek için gayret etmişlerdir. Elifnamelerle ilgili yapılmış çalışmalar çoğunlukla tespit edilen elifnameleri edebiyat araştırmacılarına tanıtmak, elifnameleri tanımlamak, elifnamelerin tür, şekil ya da edebi sanat olması ile ilgili tespitlerde bulunmak mahiyetindedir. Edebiyatımızda bu eserler oldukça az olmalarına ve pek çok ortak özelliğe sahip olmalarına rağmen çeşitlilik arz etmektedir. Bu da elifnameleri tanımlamakta, sınıflandırmakta, şekil ya da tür olup olmadıklarına dair tespit yapmakta zorluklara sebep olmaktadır. Bu noktada araştırmacılar çeşitli görüşler ortaya koymuşlardır. Bu yazıda edebiyatımızdaki elifnamelerle ilgili bilgiler verilerek elifnamelerin ahenk ve içerik hususiyetleri üzerine birtakım tespitlerde bulunulacaktır. Elifnameler harf merkezli metinlerdir ve harflerin varlık amacı anlam üretmektir. Dolayısıyla elifnamelerin de yazılış amacı, göze ve kulağa hitap edecek bir ahenkten ziyade anlam üretmek olabilir. Bu sebeple yazıda elifnamelerin “tür” olabileceği üzerinde durulacaktır. Ayrıca XIX.yy. divan şairi Zekî tanıtılarak divanındaki tek elifname şekil ve içerik özellikleri itibariyle incelenecek, edebiyat araştırmacılarının dikkatine sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler
Elifname, Zekî, divan şiiri, tür, şekil, harfler

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri