• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ NADİR ESERLER KÜTÜPHANESİ NEKTY03296 NUMARADA KAYITLI MECMÛ’A-İ GAZELİYÂT VE EŞ’ÂR’IN MESTAP’A GÖRE TASNİFİ
Mecmûalar, edebiyat tarihi alanında dönemlerin doğru açıdan incelenebilmesi için önemli metinlerdir. Yazıldıkları dönem itibariyle edebî çevrelerin şiir ve estetik anlayışını doğrudan takip edebildiğimiz eserler olarak karşımıza çıkarlar. Yazıldıkları dönem şairlerinin popülerliği hakkında önemli verilere ulaşabilmemiz, eserleri günümüze ulaşamamış şairleri keşfetmemiz ya da divanı günümüze ulaşmış şairlerin şiirlerindeki hata ve bozuklukları tamir edebilmemize olanak verirler. Bu çalışmamızda da İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, NEKTY03296 numarada kayıtlı Mecmû’a-i Gazeliyât ve Eş’âr adlı eseri incelemiş bulunmaktayız. Öncelikle mecmûalar hakkında genel bilgi verilmiştir. Sonrasında mecmûa dil ve yazım özellikleri yönünden incelenip tanıtılmıştır. Mecmûada yer alan şairlerin, kaç şiir ile mecmûaya dâhil oldukları, şiirlerin yazıldığı nazım şekilleri ve bu şiirlerin hangi aruz kalıpları ile yazıldığı ile bu kalıpların bahirleri tablolar halinde verilmiştir. Mecmûa, 76 varaktan oluşmaktadır. 63’ü Farsça, 7’si Arapça ve 480'i Türkçe olmak üzere toplam 550 şiir barındırmaktadır. Bu şiirler 15. yüzyıl ve 19. yüzyıllar arasında yaşamış şairler tarafından kaleme alınmıştır. Çalışmamızın amacı bu mecmûayı tanıtmak, içeriği hakkında bilgi vermek ve araştırmacıların erişimine sunmaktır. Mecmûa çalışmamız, Mecmûaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) ’ne uygun olarak hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
mecmûa, şiir, şiir mecmûası, Klasik Türk Edebiyatı, MESTAP

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri