• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


TARSUS – GÜLEK YAYLASI GEÇİŞ DÖNEMLERİ (Doğum, Evlenme, Ölüm Adetleri)
Her insanın yaşamı boyunca önemli olayların başlangıcı olarak görülen dönüm noktaları mevcuttur. Bunları insanın doğumu, sünneti, askere gidişi, evliliği ve nihayetinde ise ölümü olarak sıralayabiliriz. Her biri sırasıyla gerçekleşen bu hadiseler esnasında toplum tarafından uygulanan bir takım pratikler mevcuttur. Bu pratikler ve uygulamaların amacı bireyin gerçekleştirmekle yükümlü olduğu dönüm noktalarını en sağlıklı bir şekilde aşmasını sağlamaktır. Doğumda uygulanan pratikler daima anne ve bebeğin ruh ve beden sağlığını korumaya yöneliktir. Evlenme zamanı gelen bireyin yuvasını kurması için yaşadığı toplumdan ve aile fertlerinden destek alıp mutlu bir evlilik yapması beklenir. Ölüm vakti gelen insanlar için ölünün ruhunun maddi alemden manevi aleme geçişini kolaylaştırmak ve onun güzel yerlere ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılan pratikler vardır. Hayatın dönüm noktaları olarak adlandırılan geçiş dönemlerine insanın yaşadığı her coğrafyada rastlamaktayız. Bizim araştırmamızın konusunu ise Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Gülek Mahallesi’nde doğum, evlenme ve ölümle ilgili uygulamalar oluşturmaktadır. Gülek Boğazı ve Kalesi’nin tarihi - stratejik öneminin yanında buradaki yerleşkenin de boğazın ve kalenin tarihinden ayrılamaz bir bütün olduğu gözlemlenmiştir. Gülek Mahallesi ve çevresinde yaptığımız derleme faaliyetlerinde edindiğimiz bilgiler mülakat yöntemi ve katılımlı gözlem teknikleriyle elde edilmiştir. Bu çalışmanın neticesinde kaybolmaya yüz tutmuş halk bilgisinin kayıt altına alınıp sonraki kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Tarsus, Gülek Boğazı, Gülek Kalesi, Gülek Yaylası, geçiş dönemi, doğum, evlenme, ölüm.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri