• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


PYGMALION VE GOLEM ETKİSİ EKSENİNDE SÖZÜN VE DÜŞÜNCENİN GÜCÜ
Pygmalion ve Golem etkisi birbirine zıt iki kavramdır. İkisinin de temelinde kendisini gerçekleştiren kehanet yatar. Bahsi geçen bu kehanet, olumlu ya da olumsuz bir olayın sonucu olarak karşımıza çıkar. Olumlu ve iyi bir olay meydana geliyorsa Pygmalion etkisi; olumsuz, kötü ve negatif bir olay meydana geliyorsan Golem etkisi adı verilmektedir. Bir başka ifadeyle Pygmalion etkisi, bir kişinin olumlu beklentilerinin başka birinin davranışlarına olumlu yön vermesidir; Golem etkisi, bir kişinin olumsuz beklentilerinin başka birinin davranışlarına olumsuz yön vermesidir. Söz ve düşünce, insanın kendini ifade etme biçimi olup insanüstü güçlerin merkezinde bulunur. İnsan, bedeni ve sınırlı zihin gücüyle elinde bulunanlardan çok daha fazlasına söz ve düşünce vasıtasıyla erişmeye çalışır. Sözün ve düşüncenin gücü kişinin yeteneğiyle doğru orantılıdır. Kişinin bunu fark ettiği an hayatındaki her şey yön değiştir. İnsan sözleriyle karşısındaki kişileri veya etrafındakileri yönetebildiği andan itibaren Pygmalion ve Golem etkisi devreye girer. Bu çalışmada, Yunan mitolojisindeki Pygmalion ve Yahudi mitolojisindeki Golem kavramlarıyla sözün ve düşüncenin gücüne, önemine ve etkisine değinilmek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Pygmalion etkisi, Golem etkisi, sözün gücü, düşüncenin gücü, dil bilimi.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri