• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


NÂZIM HİKMET’İN “SEKİZ YÜZ ELLİ YEDİ” ŞİİRİNİN ŞERHİ
Özet Şiir şerhinin tek bir formülü yoktur. Bir şiir, kelime kelime parçalara ayrılarak analiz edilebileceği gibi yazarının deneyimine ve şiirin onu nasıl etkilediğine odaklanarak da incelenebilir. Bu noktada önemli olan okura yeni bir anlayış kazandırmaktır. Eğer yazılan şerh okurun yeni bir şey görmesini sağlayabilirse yazarın analizi değerli olmuştur. Bu çalışmada Nazım Hikmet’in “Sekiz Yüz Elli Yedi” şiiri İstanbul’un Fethi bağlamında şerh edilmiştir. İncelemede İstanbul’un Fethi’nin çeşitli yazarların eserlerine tezahürü de yine “Sekiz Yüz Elli Yedi” şiiri kapsamında tartışılmıştır. Nazım Hikmet'in İslam’ın beklediği en şerefli gündür bu diye başlayan İstanbul’un Fethini anlattığı "Sekiz Yüz Elli Yedi" şiiri "Konstantiniyye elbette fetholuncaktır, onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel" Fetih hadisi esas alınarak şerh edilmiş bu şerh yapılırken başka birçok eserden olduğu gibi Stefan Zweig'ın İstanbul'un Fethiyle başladığı "İnsanlık Tarihinde Yıldızın Parladığı Anlar" adlı eserinden de yararlanılmıştır. Çalışmaya kaynaklık eden söz konusu eserlerin, İstanbul’un fethini galip ve mağlup taraf olmak üzere iki farklı bakış açısıyla ele alması “Sekiz Yüz Elli Yedi” şiirinin şerhine ayrıca önem kazandırmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Yeni Türk Edebiyatı, Nâzım Hikmet, İstanbul’un Fethi, Ayasofya Camii, Stefan Zweig

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri