• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KASTAMONU TÜRKÜLERİNDEKİ AYRILIK TEMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
İnsan doğasında var olan olumlu ve olumsuz duyguları, söylenmez olanı söylenir hale getiren türkülerimiz Türk halk kültüründe önemli bir rolü üstlenmektedir. Türküler yaşanan duyguların insan üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerine tercüman olmaktadır. Özellikle olumsuzluklar insan ruhunda derin yaralar açabilen, insanı yalnızlığa, hasrete, hastalığa, ayrılığa hatta ölüme itebilen bazı sonuçlar doğurabilmektedir. Duyguları dile getirmenin farklı yolları içerisinde en sık başvurulan aktarım aracının şiir olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Şiirin büyüsü, retoriği duyguların taşıyıcı rolünü üstlenen önemli bir işleve sahiptir. Dizeler arasındaki ritim söylemi daha güçlü, etkili hale getirerek duygunun aktarılmasını sağlamaktadır. Türkü de bu şiir türünde icra edilen duygu ve düşünce taşıma işlevine sahiptir. Türkülerimiz kültürel belleğimizin geleceğe taşınmasında önemli bir role sahipken yaratıldığı zamanın dışında da yenilenerek yerini ve önemini korumaktadır. Keder, mutluluk, acı, ayrılık, vuslat, dert, hasret, hüzün, sevgi gibi konuları işleyen türküler bulunduğu coğrafyanın, yaşanılan duyguların, hayata felsefesinin, insan doğasının tercümanı olma özelliğine sahiptirler. Bu çalışmada Kastamonu türkülerinde yer alan ayrılık teması üzerinden sosyo-psikolojik açıdan insanın çektiği acıya, sevgiliye kavuşma arzusuna, kavuşmasına engel teşkil eden unsurlara değinilerek Kastamonu türküleri bağlamında bir çözümlemeye gidilecektir.

Anahtar Kelimeler
Türkü, ayrılık, Kastamonu, Türk halk kültürü, sosyo-psikolojik

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri