• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


AYFER TUNÇ’UN KURU KIZ ROMANININ OİDİPUS KARMAŞASI, KÖTÜLÜĞÜN SIRADANLIĞI VE İĞRENÇLİK KAVRAMLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ
1980’lerde gazete ve dergilerde yazı hayatına başlayan Ayfer Tunç’un son romanı olan Kuru Kız; bencil, çıkarcı, ikiyüzlü, açgözlü, sahtekar ve kadını metalaştıran bir toplumda kadın olmanın zorluklarını ele almaktadır. Romanın sembolik anlatımı, çalışmanın Freud’un Oidipus Karmaşası”, Kristeva’nın “iğrençlik”, Arendt’in “kötülüğün sıradanlığı” kavramlarıyla okunabilecek tematik bir incelemeye olanak sağlamaktadır. Açgözlülüğün ve ikiyüzlülüğün, bencilliğin bir toplumu -özellikle kadınlar için- nasıl zorlayıcı hale getirdiğini, günlük yaşam akışı içindeki olağan kötülükleri, bastırılmış kişilikleri, doğuştan kötüleri Kız’ ın “iğrenme” duygusunu hatırlatan iç sesiyle kurgusuna dahil etmektedir. Roman verdiği mesajla kadınlara çıkış yolu olarak “harekete geçme”yi önermektedir. Kadınların kendi yaşamlarında huzura kavuşmaları için farkındalıkları yeterli olmamaktadır. Çünkü onlar gerekli değişiklikleri yapacak eylemleri cesaretle hayata geçirmek zorundadırlar. Kötülük her yerdedir ancak onunla daha az karşılaşılacak bir hayat da mümkündür.

Anahtar Kelimeler
Kadın, İğrençlik, Oidipus Kompleksi, Kötülüğün Sıradanlığı, Açgözlülük, İkiyüzlülük.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri