• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


ÜSKÜP’TE, YAHYA KEMÂL BEYATLI’NIN ANNESİ MERHUM NÂKIYE HANIM’A AİT OLMASI KUVVETLE MUHTEMEL OLAN MEZAR TAŞI
Yaha Kemâl Beyatlı, Üsküp’te doğmuş ve o döneminin uhrevî ortamında kişiliği ve hayat görüşü şekillenmiş bir şairdir. Bu şekillenmede etkili olan en önemli unsur, kendisinin de anılarında vurguladığı gibi, annesi Nâkıye Hanım’dır. Çektiği büyük sıkıntılar sonucunda genç yaşta 1897 yılında vefat eden Nâkıye Hanım, çok sevdiği Üsküp’te İsa Bey Camisi hazîresinde toprağa verilir. Nâkıye Hanım’ın mezar taşı, 1960’lı yıllarda bilinmeyen bir nedenle bilinmeyen bir şekilde yok edilir. Bazı girişimlere rağmen mezar taşının orijinali bulunamaz. 2014 yılının mart ayında, Makedonya’da görevli Türkologların katkısıyla, mezar yerinin unutulmaması için bir mezar taşı hazırlanır ve dikilir. İsa Bey Camisi avlusunun arka kısmında, taş yığınları arasına gelişigüzel bir şekilde atılmış, üst ve alt kısımları büyük zarar görmüş olan bir bayan mezar taşı dikkat çekmektedir. Tarih ve isim bölümü yok olmasına rağmen mezar taşının kitâbesinde mevcut olan bilgiler, bizde şüphe bırakmayacak derecede bu taşın Nâkıye Hanım’a ait olduğu fikrini uyandırmıştır.

Anahtar Kelimeler
Yahya Kemâl, Nâkıye Hanım, Üsküp

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri