• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


"KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ" VE "MİHRİ MÜŞFİK HANIM'IN İZİNDE" ADLI ROMANLARDA KÜLTÜR VE BİLİM TARİHİ
“Kaplumbağa Terbiyecisi”, Emre Caner’in, Türk müzeciliğinin kurucusu, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’in hayatını anlattığı biyografik bir romandır. Bilindiği gibi, “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı eser, esasen oryantalist ressam Osman Hamdi Bey’in bir tablosudur. Emre Caner, bu çok ünlü tabloyu, romanının da adı yapar ve Osman Hamdi Bey ekseninde Türk sanatını anlatır. Özellikle romanda, ressamımızın Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde sanat için yaptıkları, Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşu, Lagina Kazısı, İskender Lahdi’nin İstanbul’a getirilişi gibi yaptığı önemli çalışmalar anlatılır. Emre Caner, romanın sonuna yazdığı teşekkür bölümünde ise eseri yazarken hangi kaynaklardan yararlandığını belirtir. Böylelikle eserin tamamen kurgu olmadığını da kanıtlamış olur. Caner, ayrıca bu kaynakları romanının dokusuna da yerleştirmiştir. Yazarın bir başka eseri olan “Mihri Müşfik Hanım’ın İzinde” ise ilk kadın ressamımız olan Mihri Hanım’ı anlatır. 1886 yılında bir paşanın kızı olarak dünyaya gelen ressam, 1954’ten beri New York’ta kimsesizler mezarlığında yatmaktadır. Mustafa Kemal’in, papanın, Edison’un ve Başkan Roosevelt’in resimlerini çizen, bohem bir hayat yaşayan Mihri Müşfik’in bize bıraktığı kültürel miras yazar tarafından okuyuculara verilmeye çalışılır. Bu yazımızda Emre Caner’in adı geçen eserlerindeki kültür ve bilim tarihini ele almaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler
Roman, Osman Hamdi Bey, Mihri Müşfik Hanım, Kültür, Tarih

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri