• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


MAKEDONYA TÜRK ÇOCUK EDEBİYATININ İLK GAZETESİ: PİONER (İNCELEME - FİHRİST)
Makedonya Türk kültür ve sanatı için 1944 yılı, önemli bir dönüm noktasıdır. Çağdaş Makedonya Türk edebiyatının başlangıcı olan bu yılda, Makedonya Türklerinin Latin alfabesiyle yayımlanan Birlik gazetesi, basılmaya başlamıştır. Makedonya Türk çocuk edebiyatının ilk gazetesi olan Pioner gazetesi, 1950 yılında yine Latin alfabesiyle yayımlanmaya başlamıştır. Pioner gazetesi, daha sonraki yıllarda yayın hayatına başlayan Sevinç ve Tomurcuk gibi süreli çocuk edebiyatı yayınlarına öncülük etmiştir. Bu gazete, aynı zamanda birçok çocuk edebiyatçısının ilk ürünlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu makalede, 1950-1951 yılları arasında toplam 10 sayı yayımlanmış olan Pioner gazetesi genel hatlarıyla incelenmiş ve bu gazetenin fihristi hazırlanmıştır. İnceleme kısmında, Makedonya Türk çocuk edebiyatı ve bu edebiyatta Pioner gazetesinin yeri değerlendirilmiştir. Ayrıca bu kısımda, gazetenin şekil özelliklerine ve yazar kadrosuna yer verilmiştir. Fihrist kısmında ise gazetede yayımlanan yazılar, gazetenin sayı sırasına göre tasnif edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Pioner Gazetesi, Makedonya Türk Çocuk Edebiyatı, Necati Zekeriya, Hüseyin Süleyman, Fahri Kaya.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri