• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


GÂVUR, BIR TÜRK HIKÂYESINDEN BIR KISIM ESERİNDE KADIN/ERKEK KARAKTERLERİNİN TANIMLANMASI
Lord Byron, İngiltere’den uzakta macera ve deneyim arayışında olan İngiliz Romantik bir yazardır. 1809-1811 yılları arasında Portekiz, İspanya, Malta, Türkiye ve Balkan bölgeleri olan Arnavutluk ve Yunanistan’da yolculuk yapar. Yolculuğun uzun olmasına rağmen beklediği heyecanı ona tattıran Balkan bölgesi olur. Bu bölgenin coğrafyası, tarihi, sosyal koşulları ve kültürünü tanıyarak, güvenilir başarı malzemesi olarak yazılarında kullanır. Byron’un, seyahatinden önce Balkan bölgesi hakkında bilgi sahibi olduğu inancı, yazılarının özgünlüğüne gölge düşürmez çünkü Byron, bu dünyayı ilk elden yaşar. O, oryantal dünyası hakkında olan bilgisi ve yakınlığını, Oryantal kültürel birikim ve kelimelerini kullanarak ispatlamıştır. Bu çalışma, Byron’un kadın/erkek karakterlerini, onların konumunu tanıtmalarında kendi tecrübesini nasıl kullandığını inceler. Gavur hikayesinde, Byron, ihanet konusunu işlemiştir. İlk önce, Leyla’nın, Türk hareminde kalan ve tabuları yıkmaya ve erkek etki alanına girmeye çalışarak, Osmanlı dünyasının ahlak değerlerini bozan bir kadın olarak konumunu tartıştık. Leyla’dan sonra, çalışmamızda Leyla’nın Hristiyan sevgilisi, Gavur ve Türk eşi, Hasan’a odaklandık. İkisinin kültür birikimleri arasında olan zıtlıkları bilerek, hikâye, Gavur’u, Hasan’dan farklı olamayan bir Osmanlı erkeğine dönüşerek, bir “kültürel hibrit” olarak tanıtmakla bizi şaşırtır. Diğer taraftan, Hasan, kendi toplumunun ahlaki değerlerine göre yaşamaya çalışan zalim bir eş olarak tanıtılır. Hasan ihaneti öğrenmesiyle zihniyet ve öfkesine yenik düşer ve Leyla’yı öldürür. Çalışmamızda, Leyla’nın ölümünden sonra, Türk Hasan ve Venedikli Gavur’un benzemesinin başlandığını gördük. İki farklı kültürün temsilcileri olan bu iki erkek öfke anında aynı zihniyeti paylaşır. Buna rağmen, Byron, Gavur’un, Hasan’a karşı cinayetini savunarak, kendi batı mentalitesini fiiliyata geçirdiğini ispatlamaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler
Lord Byron, Doğu, Türkler, ihanet, zihniyet, intikam

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri