• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


AVNİ DİVANI'NDA SALTANAT
Genç yaşta tahta çıkan II. Mehmed bir çok başarılara imza atmıştır. Bunlardan en önemlilerinden birisi bin senelik Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u (Konstantiniyye) feth etmesidir. Fatih Sultan Mehmed yalnızca başarılı bir devlet adamı sıfatıyla bilinmemekte aynı zamanda sanata, kültüre, tarihe, dil ve edebiyata da önem veren bir şahsiyet olarak da karşımıza çıkmaktadır. İlmin ve edebiyatın korunması ve gelişmesine yönelik çeşitli adımlar atmıştır.Şahsi olarak ise kendisinden önceki hüküdarlar gibi o da şiirler yazmıştır.Şiirlerinde “Avnî” mahlasını kullanan Mehmed bir divan ortaya koymuştur. Bu çalışma “Avnî Divanı”ndaki şiirlerden hareketle Sultan Fatih’in saltanat ve şiir arasındaki söylemlerini incelemiştir.

Anahtar Kelimeler
Avnî Dîvânı, Şiir ve Saltanat, Sultan Mehmed, söylem, feth etmek

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri