• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


OLTU’DA MADENLERLE İLGİLİ İNANIŞLAR
Oltu, Erzurum’a bağlı bir ilçedir. İlçede önemli maden yatakları bulunmaktadır. Erzurum’un maden rezervinin büyük bir bölümü Oltu’dan karşılanmaktadır. Oltu’da çıkarılan madenler; tuz, kireç, kömür ve Oltu Taşı’dır. Oltu’da madenler ve inanışlarla ilgili derlemelerde bulunduk. Derlemelerimizden hareketle, Oltu’da madenlerin ekonomik değerinin yanı sıra madenlerle ilgili inanışların da var olduğunu tespit ettik. Oltu maden inanışları derlememiz ve Zonguldak kömür madeni ocaklarıyla ilgili yazılı kaynaklardan elde ettiğimiz madenlerle ilgili inanışlar üzerinde yoğunlaştık. Madenlerle ilgili inanışları iki ana başlığa ayırmak mümkündür. Bunlar; maden ocakları içerisindeki inanışlar ve toplumun madenlere yüklediği inanışlar şeklindedir. Maden ocakları içerisindeki inanışlar; işçilerin korkularının, sevinçlerinin, hüzünlerinin ve deneyimlerinin bir yansımasıdır. Toplumun madenlere yüklediği inanışlar; bireylerin geçmişten günümüze kadar olan birikimlerinin ve uygulamalarının madenler aracılığıyla gerçekleştirilmesini kapsar. Tüm bu madenlerle ilgili kullanımlar, toplumun kültürünün bir parçasını oluşturmaktadır. Nesilden nesile kültür içerisinde varlığını korumuştur. Çalışmamız Oltu ilçesinde madenlerle ilgili inanışların tanımlanması ve örneklerle açıklanması üzerine yoğunlaşmıştır. Derlemelerimizden hareketle madenler ve inanışların tasnif edilmesi hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler
Madenler, Madenler ve İnanışlar, Maden Ocakları İnanışları, Madenler ve Uygulamalar, Oltu’da Madenler

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri