• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


MİTOLOJİDEN EDEBİYATA SU ANASI
Çağdaş Tatar edebiyatının kurucusu Abdullah Tukay’ın (1886-1913) Su Anası başlıklı şiiri (1908) aslında bir halk masalına dayanmaktadır. Önceki yıl da bir orman cini anlatısına dayanan Şüreli manzumesini yayımlayan ünlü şair, halk ağzından folklor derlemeleri de yapan bir profesyoneldir. Tukay’ın Bişek Bavı “Beşik Bağı”, Avıl Hatınınıñ Bala Tirbetkende Ömitlere “Köylü Kadının Çocuk Sallarken Ümitleri”, Şürele, Kük Sıyır “Mavi İnek”, Taz “Kel”, Altın Eteç “Altın Horoz”, Yaña Kisekbaş “Yeni Kesik Baş”, Kece belen Sarık “Keçi ile Kuzu” eserlerinde Tatar folklorunun güçlü etkisini görmek mümkündür. Deniz, göl, akarsu gibi yerlerde suların iyesi veya anası olarak bilinen mitolojik varlık, A. Tukay’ın bu manzumesinin kahramanıdır. Şair, Tatar halk edebiyatının ve folklorik geleneklerin güçlü olduğu bir ortamda yetişmiştir; mitolojik anlatıları, rivayetleri şahsiyetine sindirmiştir. Modern edebiyatlar için tarihî bir değeri olan çocuk edebiyatına mükemmel örnekler veren A. Tukay, albastıların, ubırların, şürelilerin dünyasını yakından bilip eserlerinde örneklendirmiştir. Su Anası manzumesi de mitolojiden çağdaş edebiyata yansıyan kültürün güzel bir örneği olarak değer taşır.

Anahtar Kelimeler
Abdullah Tukay, Tatar şiiri, mitoloji, halk edebiyatı, çağdaş edebiyat, su anası.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri