• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


KASTAMONU-TAŞKÖPRÜ YÖRESİ GELİN ALMA GELENEĞİ ve “HAKÇI TÜRKÜSÜ”
Geleneğin aktarılmasında sözlü kültür ürünleri ve ritüeller önemli bir yere sahiptir. Hayatın geçiş dönemlerinden biri olan evlilik törenleri hem sözlü kültür ürünlerini hem de ritüelleri bünyesinde barındırmaktadır. Belirli ortak uygulamaların dışında yöreden yöreye farklılık gösteren birtakım geleneksel ve modern uygulamalarla evlilik törenleri icra edilmektedir. Evlilik törenleri içerisindeki bazı uygulamalar zamanın getirilerine ve ortaya çıkan yeniliklere bağlı olarak değişmekte, güncellenmekte ya da unutulmaktadır. Bu çalışmada Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde hayatın geçiş dönemlerinden biri olan evlenme törenlerinin bir bölümünü oluşturan “gelin alma geleneği” ve geçmiş dönemlerde bu gelenek içerisinde icra edilen “hakçı türküsü” ele alınmıştır. Evlenme törenindeki gelin alma geleneğinin ayrı olarak ele alınmasında bu geleneğin günümüzde önemli bir değişime uğraması, evlenme törenlerinde ayrı bir yere sahip olması, tören içerisinde icra edilen ve günümüzde uygulanmayan hakçı türküsü söyleme geleneğini ihtiva etmesi gibi etkenler etkili olmuştur. Çalışmanın giriş kısmında araştırma alanı ve derleme çalışması hakkında genel bilgi verdikten sonra derlenen gelin alma geleneği ve hakçı türküsü üzerinde durulmuştur. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 2014-2019 yılları arasında farklı zamanlarda yapılan alan araştırması sonucunda ve yazılı kaynaklardan elde edilen verilerden hareketle gelin alma geleneğinin evlenme törenlerindeki yeri ve icrası incelendikten sonra günümüzdeki güncel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Ardından gelin alma geleneği içerisinde icra edilen hakçı türküleri; “adlandırma, yaratım ve aktarım, şekil ve yapı, muhteva, işlev” başlıkları altında incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Kastamonu, Taşköprü, evlilik, gelin alma geleneği, hakçı türküsü.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri