• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

AKAR, AKARSU, AKIN, AKINCI ve AKINTI KELİMELERİ ÜZERİNE
(On the Words of Akın, Akıncı, Akıntı, Akar ve Akarsu )

Yazar : Doç. Dr. Dilek HERKMEN    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 23
Sayfa : 173-182


Özet
Türkçede yer alan akar, akarsu, akın, akıncı ve akıntı kelimeleri Eski Türkçede ve Karahanlı Türkçesi dönemlerinde görülür. Bu kelimeler ilk tespit edildikleri anlamlarını korumakla birlikte farklı anlamlar da edinmişlerdir. Bazen kelimenin ilk tespit edildiği anlamı kaybolmuş, kelime farklı bir anlamla günümüze ulaşmıştır. Bazı sözcükler de Osmanlıca kelimelere karşılık bulma çalışmalarında yeniden kullanım alanına çekilmiştir. Akar, akarsu, akın, akıncı ve akıntı kelimelerinin türeme yolları, ilk nerede tespit edildikleri ve anlam değişmeleri tarihî seyri dahilinde değerlendirilir. Kelimelerin yer aldığı metinlerdeki şekillerinin yanı sıra Türk dilinin tarihî sözlüklerindeki karşılıkları da anlam değişmelerinin tespitinde önem arz eder. Türkçe Sözlük’te ve Derleme Sözlüğü’ndeki anlamları verilerek tarihî dönemde var olan anlamların ağızlarda yaşadığı görülür. Türkçeden başka dillere geçen kelimelerin benzer anlamları koruduğu da dikkati çeker.

Anahtar Kelimeler
akar, akarsu, akın, akıncı, akıntı

Abstract
The words akar, akarsu, akın, akıncı and akıntı in Turkish are seen in Old Turkish and Karakhanid Turkish periods. Although these words preserve the meanings in which they were first determined, they also acquired different meanings. Sometimes the meaning in which the word was first determined has been lost, and the word has reached the present day with a different meaning. Some words have been reused in studies of finding correspondence to Ottoman words. The ways of derivation of the words akar, akarsu, akın, akıncı and akıntı, where they were first determined and their meaning’s changes in historical course, are evaluated. In addition to the forms of the words in the texts, their equivalents in the historical dictionaries of the Turkish language are also important in determining the meaning changes. By giving the meanings in the Turkish Dictionary and the Derleme Sözlüğü, it is seen that the meanings that existed in the historical period live in the dialects. It was also noted, that words that have passed from Turkish to other languages preserve similar meanings.

Keywords
akar, akarsu, akın, akıncı, akıntı

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri