• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

PYGMALION VE GOLEM ETKİSİ EKSENİNDE SÖZÜN VE DÜŞÜNCENİN GÜCÜ
(POWER OF WORD AND THOUGHT ON THE AXIS OF PYGMALION AND GOLEM EFFECT )

Yazar : Arş. Gör. Kevser AKMAN    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 10
Sayı : 31
Sayfa : 286-294


Özet
Pygmalion ve Golem etkisi birbirine zıt iki kavramdır. İkisinin de temelinde kendisini gerçekleştiren kehanet yatar. Bahsi geçen bu kehanet, olumlu ya da olumsuz bir olayın sonucu olarak karşımıza çıkar. Olumlu ve iyi bir olay meydana geliyorsa Pygmalion etkisi; olumsuz, kötü ve negatif bir olay meydana geliyorsan Golem etkisi adı verilmektedir. Bir başka ifadeyle Pygmalion etkisi, bir kişinin olumlu beklentilerinin başka birinin davranışlarına olumlu yön vermesidir; Golem etkisi, bir kişinin olumsuz beklentilerinin başka birinin davranışlarına olumsuz yön vermesidir. Söz ve düşünce, insanın kendini ifade etme biçimi olup insanüstü güçlerin merkezinde bulunur. İnsan, bedeni ve sınırlı zihin gücüyle elinde bulunanlardan çok daha fazlasına söz ve düşünce vasıtasıyla erişmeye çalışır. Sözün ve düşüncenin gücü kişinin yeteneğiyle doğru orantılıdır. Kişinin bunu fark ettiği an hayatındaki her şey yön değiştir. İnsan sözleriyle karşısındaki kişileri veya etrafındakileri yönetebildiği andan itibaren Pygmalion ve Golem etkisi devreye girer. Bu çalışmada, Yunan mitolojisindeki Pygmalion ve Yahudi mitolojisindeki Golem kavramlarıyla sözün ve düşüncenin gücüne, önemine ve etkisine değinilmek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Pygmalion etkisi, Golem etkisi, sözün gücü, düşüncenin gücü, dil bilimi.

Abstract
Pygmalion and Golem effect are two opposing concepts. The basis of both is the prophecy that fulfills itself. This prophecy appears as a result of a positive or negative event. If a positive and good event occurs, the Pygmalion effect is called; if a negative, bad and negative event occurs, the Golem effect is called. In other words, the Pygmalion effect is that one person's positive expectations give a positive direction to another person's behavior; the golem effect is that one person's negative expectations give a negative direction to another person's behavior. Words and thoughts are the way people express themselves and are at the center of superhuman powers. Man, with his body and limited mind power, tries to reach much more than what he has through words and thoughts. The power of speech and thought is directly proportional to one's ability. The moment one notices this, everything in one's life changes direction. The Pygmalion and Golem effect comes into play as soon as the human can rule the other person or those around him/her with his/her words. In this study, it is aimed to mention the power, importance and effect of word and thought with the concepts of Pygmalion in Greek mythology and Golem in Jewish mythology.

Keywords
Pygmalion effect, Golem effect, power of word, power of thought, linguistics.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri