• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ÂŞIK MURAT ÇOBANOĞLU’NUN ŞİİRLERİNDE HALK KÜLTÜRÜ UNSURLARI
(IN THE POEMS OF AŞIK MURAT ÇOBANOĞLU ELEMENTS OF FOLK CULTURE )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Ruhi KARA  , Sibel YILDIZ  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 10
Sayı : 31
Sayfa : 197-212


Özet
Âşıklar toplumumuzun kültür elçileridir. Geçmişte halkımızın eğitilmesinde ve aydınlanmasında önemli rol oynamışlardır. Köy odalarında, kahvehanelerde eğitim imkânı olmayan halkımızı kültürel yönden aydınlatmış, rehberlik etmiş ve yol göstermişlerdir. Murat Çobanoğlu 20. yüzyılın ilk yarısında kendisinden en çok söz ettiren âşıklarımızdan biridir. Âşık Murat Çobanoğlu halkımızın aydınlatılmasında önemli bir yeri olan, halkın içinden yani ocaktan yetişen ve kendisini yetiştiren bir aşığımızdır. Bu çalışmanın amacı, Âşık Murat Çobanoğlu’nun şiirlerinde yer alan halk kültürü unsurlarını tespit edip incelemektir. Kafkasyalı’nın Çobanoğlu hakkında hazırlamış olduğu “Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri” (1998) isimli eser titizlikle taranmış ve 330 şiirinde yer alan halk kültürü unsurları (deyimler, atasözleri, yerel söyleyişler, argo, dualar ve beddualar, lebdeğmez, dedim-dedilli söyleyiş, muamma, halk hikâye kahramanları , bitki adı, yer adı, tarihi unsurlar, halk hikâye kahramanları, şair ve ozanlar, meslekler, akrabalık adları, dini unsurlar, hayvan isimleri vb.) incelenmiştir. Bu çalışma nitel veri toplama tekniklerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler tablolarla gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Âşık Murat Çobanoğlu, halk kültürü, atasözü, deyim.

Abstract
Lovers are the cultural ambassadors of our society. They have played an important role in the education and enlightenment of our people in the past. They have culturally enlightened, guided and guided our people, who do not have the opportunity to receive education in village rooms and coffee houses. Murat Çobanoğlu is one of our most popular minstrels in the middle of the 20th century. Minstrel Murat Çobanoğlu is a minstrel who has an important place in the enlightenment of our people, who grows up from the hearth and raises himself. The aim of this study is to identify and examine the elements of folk culture in the poems of Âşık Murat Çobanoğlu. About Çobanoğlu, the book named “Murat Çobanoğlu, His Life-Art-Works (1998)” prepared by Ali Kafkasyalı was meticulously scanned and the elements of folk culture (idioms, proverbs, local sayings, slang, prayers and curses, labdeğmez) in his 330 poems were meticulously scanned. -Dilli pronunciation, enigma, folk story heroes, plant name, place name, historical elements, folk poets and bards, professions, kinship names, religious elements, animal names, etc.) were examined. This study was carried out by using the document method, one of the qualitative data collection techniques. The data obtained are shown in tables.

Keywords
Âşık Murat Çobanoğlu, folk culture, proverb, idiom.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri