• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

EDEBİYAT VE FOLKLOR ÇALIŞMALARINDA POPÜLER ŞARKI VE ŞARKI SÖZÜ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
(CRITICAL APPROACHES TO POPULAR SONGS AND SONG LYRICS IN LITERATURE AND FOLKLORE )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Süner    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 35
Sayfa : 105-118


Özet
Öz Bu yazı kurgusal özelliğine rağmen edebiyat müesseselerinde ve folklor araştırmalarda göz ardı edilen şarkı türünü ele almaktadır. Edebiyat çalışmalarının neden popüler bir üretim alanı olan şarkıya uzak kaldığı sorusuna cevap aradığımız makalemizin ilk bölümünde, şarkının hibrid yapısına dikkat çekiyor, edebiyat teorilerinin başlangıç noktasından, yani Aristo’nun trajedi hakkında yazdıklarından faydalanıyoruz. Ardından, şarkı sözlerinin melodi ve gösteriyle olan ilişkisine dikkat çekiyor ve şarkı sözü araştırmalarında kullanılmak üzere beş farklı yöntem öneriyoruz. Bu yöntemleri günümüz Türkçe şarkı dünyası hakkında yapılmış çalışmalarda kullanılmış olan yöntemlerle örneklendiriyoruz. Bu yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar, güncel ve popüler olan bu türün yalnızca edebiyatın değil, belli toplulukların ortak duygu ve düşüncelerini açığa çıkarması, birbirleriyle etkileşimini anlatması yönünden folklor çalışmalarının da konusu olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Şarkı sözü, folklor, edebî çalışmalar, Türkçe şarkılar, Aristo

Abstract
This article deals with the song as a genre neglected by both literary and folklore studies albeit its fictive quality. We first try to answer why literary studies have avoided this popular field. We then cull insights from Aristotle’s writings on tragedy to draw attention to the hybrid quality of songs. We propose five different approaches for the study of songs while emphasizing the relationship between lyrics, melodies and performances. We illustrate these methods through examples taken from the academic works done on the contemporary world of Turkish song writing. We argue that, in its capacity to reveal common emotions and thoughts of certain communities, the genre of the song is the subject-matter of both literary and folklore studies.

Keywords
Song lyrics, folklore, literary studies, Turkish songs, Aristotle

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri