• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TOPLUMSAL CİNSİYET BAĞLAMINDA İPEK DUBEN ve ESERLERİ
(İPEK DUBEN and HER WORK IN THE CONTEXT OF SOCIAL GENDER )

Yazar : Adile PARLAK  , Doç. Dr. Ferhunde KÜÇÜKŞEN ÖNER  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 35
Sayfa : 29-42


Özet
Toplumu oluşturan her birey yaşam içerisinde bir kimlik kazanırken toplumsal cinsiyet kurallarına bağlı kalarak büyür. Genellikle sanatta da kadın bu kurallar çerçevesinde yer alabilmiştir. Tarih içindeki bazı değişim hareketleriyle kadının sanatta yer alma biçimine dikkat çekilecektir. İpek Duben, toplumsal cinsiyet bağlamında kadın-erkek olgusu, din ve dil farklılıklarına dikkat çekmek üzere sanatın birçok dalını bir araya getirerek önemli eserler sunmuştur. Amerika’da tamamladığı sanat eğitiminden sonra Türkiye’ye dönüp burada eğitimler vermiştir. Birçok konuda yeterlilik gösteren sanatçı, konulara daha geniş açıdan bakarak daha iyileştirici yorumlar getirmiştir. Batılılaşma sürecini yakından takip edip Doğu-Batı sentezi yaparak kendi kimlik arayışını eserlerinde asıl konu olarak yansıtmıştır. Türk toplum sanatını, gelenek görenekler ile sentezleyip sanat anlayışını içselleştirmiş ve çalışmalarıyla önemli toplumsal konulara dikkat çekmeyi başarmıştır. Duben kendi bedenini eserlerde hem özne hem nesne olarak bir başyapıt olarak sergilemiştir. Toplumsal cinsiyet bağlamında her bireyin özgür, toplumun dayatmalarına maruz kalmadan hür bir şekilde yaşatılması üzerinde durmuştur. Bu makalede İpek Duben’in sanatsal faaliyetleri üzerinde sanat ve toplumsal cinsiyet arasındaki ilişkinin eleştirel boyutuna değinilecektir.

Anahtar Kelimeler
İpek Duben, Kimlik, Kadın, Sanat, Toplumsal Cinsiyet

Abstract
Every individual who makes up the society grows up by adhering to gender rules while gaining an identity in life. Genarally,women have been able to take their place in arts within the framework of these rules. This paper draws attention to the way women have taken their place in arts, despite various movements of social gender changes throughout history. İpek Duben has presented significant artworks that unite various art forms to draw attention to gender-related issues such as differences in language, religion, and between men and women. After completing her art education in the United States, Duben returned to Turkey and provided trainings in her area of specialization. The artist's proficiency in multiple domains enables her to provide more comprehensive and healing interpretations of these issues. She closely followed the process of Westernization, and made an East-West synthesis in reflecting her personal search for identity as the main subject in her works. She internalized her understanding of art by blending Turkish social art with customs and traditions, thus succeeding in highlighting important social issues through her works. As a masterpiece, Duben exhibited her own body as both subject and object in her works. In terms of gender, she stressed the importance of individual liberty and the freedom to live without societal impositions. This article examines the crucial relationship between art and gender, specifically focusing on İpek Duben's artistic endeavors

Keywords
Art, Gender, İpek Duben, Identity, Women,

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri