• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ULUS DEVLET OLUŞUMU VE DİL DEVRİMİ
(NATION STATE FORMATION AND LANGUAGE REVOLUTION )

Yazar : Doç. Dr. Dilek HERKMEN    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 11
Sayı : 35
Sayfa : 178-192


Özet
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasının ardından Cumhuriyet’in ilanı sonrasında yeni bir ulus ve ulusal kültür meydana getirmek üzere birtakım reformlar, devrimler yapılır. Türkiye Cumhuriyeti devletinde yapılan en önemli kültürel devrimlerden biri Türk Dil Devrimi’dir. Yeni kurulan Türk devletinde ulus kimliğinin sağlanması aşamasında yeni kuşaklara Türk edebiyatı yoluyla tarih ve millî kimlik bilinci aşılanması hedeflenir. Bu noktada dil, etkin ve önemli bir rol oynar. Ulusların oluşum sürecinde ortak dil, ortak kültür ve ortak bilinç yaratmak için edebiyatta “kanon” oluşması da kaçınılmaz olmuştur. Türkiye’de II. Meşrutiyet Dönemi’nde kurulan “milliyetçi kanon”, Cumhuriyet’ten sonra da varlığını devam ettirir. Türk kimliğinin belirleyici bir unsuru olan Türk dili, Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlamış; Dil Devrimi ile ulusal bütünleşme sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler
Dil Devrimi, ulusal Kanon, öz Türkçe, yeni kelimeler, sadeleşme

Abstract
After the dissolution of the Ottoman Empire and the proclamation of the Republic, some reforms and revolutions were made to create a new nation and national culture. One of the most important cultural revolutions in the Republic of Turkey is the Turkish Language Revolution. During the process of establishing national identity in the newly established Turkish state, it is aimed to instill awareness of history and national identity in new generations through Turkish literature. At this point, language plays an active and important role. In the process of formation of nations, the formation of a "canon" in literature has become inevitable in order to create a common language, common culture and common consciousness. In Turkey the "nationalist canon" established during the II. Constitutional Monarchy period continued its existence after the Republic. The writers and poets of the canon, which is known by names such as national, nationalist and revolutionary canon, support the Language Revolution and are similar in terms of subject, narrative style and vocabulary.

Keywords
language revolution, national canon, pure Turkish, language simplification, neology

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri