• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

CİNSİYETE BAĞLI ARGO KULLANIMI ÜZERİNE BİR TWİTTER ETİKETİ ÖRNEKLEMİ
(A TWITTER HASHTAG SAMPLE ON THE USE OF SLANG DEPENDING ON GENDER )

Yazar : Doç. Dr. Turgay Sebzecioğlu  , Serap Coşkun Özgür  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5
Sayfa : 75-93


Özet
Bu çalışmada, sosyal etkileşim sitelerinden biri olan Twitter’da #beniçokşaşırtır etiketi altına yazılan gönderiler (tweetler) derlenmiş; sonrasında, ortaya çıkan bütünce ve o bütünceden beslenen sayısal veriler doğrultusunda, argo kullanımının cinsiyet değişkeni açısından görünümleri ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, değerlendirmelerde, argo kullanımını tetikleyen unsurlara da yer verilmiştir. Eksiklik Kuramını eleştirerek ortaya çıkan ve her dil kullanım türünün kendi bağlamı içerisinde bir işlevi olduğunu söyleyen Ayrılık Kuramının paradigması ile de kadın veya erkek diline özgü argoya ilişkin önyargısız bir değerlendirme zemini oluşturulmaya çalışılmıştır. İletişimin hızlı ve doğru gerçekleşmesini sağlayan; başkaldırı, yabancılaşma ve dışlanmışlığın göstergesi sayılabilecek bir güce sahip olan argo üzerine yapılan bu araştırma sonucunda görülmüştür ki, Genel Ağ (Internet) ortamının kendine özgü söylemi, insanların yüz yüze görüştüğü gerçek dünya söylemine benzememektedir. Bu farklılık, aynı zamanda, kadın diline ilişkin bilinenlerin eksikliklerini de ortaya koymaktadır. Toplumsal cinsiyetinden yeni bir sosyal bağlamla sıyrılabilen kadının, gerçek hayatta kullanamayacağı veya kullanmak istemeyeceği argo sözleri, her ne kadar erkeğe ait egemen dilin etkisinden kurtulamasa da, rahatlıkla kullanabildiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Twitter, Toplumdilbilim, Eksiklik Kuramı, Ayrılık Kuramı, Cinsiyet değişkeni, Argo

Abstract
In this study, the tweets written under the #beniçokşaşırtır hashtag on Twitter which is one of the social interaction sites, have been compiled; then the appearances of slang usage in terms of gender variable have been handled in accordance with the corpus (that is formed) and the quantitative data derived from the corpus. Besides, the factors that trigger the usage of slang have been covered in assessments as well. With the paradigm of Difference Theory that has emerged criticizing the Deficiency Theory and which states that every language use has a function in its own context, an unprejudiced evaluation paradigm with respect to the slang of female or male language has been constructed. According to the results of this study which is based on slang that has power to be accepted as an indicator of discrimination, alienation and disobedience; it can be observed that the original discourse of the internet does not resemble the face to face talk in real world discourse. This difference also manifests the misbelief about the female language. It has been observed that women who can get rid of their social gender with a new social context, can easily use slang words which they could not use or would not use in real life, no matter how they cannot get free from the dominant language that belongs to the men.

Keywords
Twitter, Sociolinguistics, Deficiency Theory, Difference Theory, Gender variable, Slang

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri