• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

SÜLEYMAN NAZİF’İN KALEMİNDEN NAMIK KEMAL
(NAMIK KEMAL FROM THE PEN OF SÜLEYMAN NAZİF )

Yazar : Doç. Dr. Hüseyin Doğramacıoğlu    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2017
Sayı : 9
Sayfa : 104-117


Özet
Süleyman Nazif, Namık Kemal’in tilmizi olmakla övünen bir şair ve yazardır. Namık Kemal hakkında yazdığı kitabıyla bilinmesine rağmen bu kitapta öne sürdüğü fikirler pek tartışılmamış ve Namık Kemal anlatılırken bile gözlerden kaçmıştır. Oysa Süleyman Nazif’in Namık Kemal hakkında öne sürdüğü düşünceleri Türk edebiyatında sadece Namık Kemal ile ilgili değil, diğer dönem şairlerini de içerisine alan geniş bir yelpazede bilgilerin aktarıldığı bir eser mahiyetindedir. Namık Kemal’in münasebette bulunduğu Hamit, Ekrem ve Sezai gibi şair ve yazarlar hakkında da Süleyman Nazif çeşitli vesilelerle görüşlerini aktarmaktadır. Bu görüşler Namık Kemal’in odak noktada olduğu fikirler etrafında toplanmaktadır. Namık Kemal’in soy kütüğünden yetiştiği ortama kadar çeşitli bilgiler veren yazar, Namık Kemal’in sürgün günlerini de unutmaz. Bu süreçleri aktarırken yer yer Namık Kemal’den mısralara da yer ayıran yazar, bu mısraları Namık Kemal’den işittiğini vurgular. Namık Kemal’i anlamak ve iyi yorumlayabilmek için Süleyman Nazif’in Namık Kemal kitabına müracaat etmek ve buradaki düşüncelerden yararlanmak gerekir. Süleyman Nazif’e atıfta bulunmadan yazılan Namık Kemal’le ilgili her düşünce eksik kalacaktır. Ancak eserin bir hasbıhal esnasında söylenen sözler gibi kaleme alınması eseri bilimsel bir kaynaktan çok sohbet tarzında bir eser olarak ön plana çıkarmaktadır. Yazarın konuları aktarırken daldan dala atlaması ve bir konuyu bitirmeden diğer konuya geçmesi bu hasbıhal tarzının bir ifadesi olarak algılanmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Süleyman Nazif, Namık Kemal, Namık Kemal’in bilinmeyen yönleri

Abstract
Süleyman Nazif is a poet and writer who boasted for he was Namık Kemal's students and he although he known about his books for Namık Kemal the ideas that his put forward in this book much not discussed and these ideas have overlooked even when describing Namık Kemal. However Süleyman Nazif’s thoughts describe for a wide context not only about Namık Kemal but alsothe other poets in Turkish literature. Süleyman Nazif indicates their views on various occasions about Hamid, Ekrem and Sezai are Kemal's friends who poets and writers.These views are gathered around the ideas that focus on Namık Kemal. Writer transmits a range of information about the environment that Namık Kemal has grown and his birth. Also he doesn’t forget Namık Kemal's the exile days. The author emphasizes that he heard these verses from Namık Kemal and he gives place to Namik Kemal’s verses from transferring these process. It must look at Suleyman Nazif's book about Namık Kemal to understand and to make comment for Namık Kemal. Any thoughts about Namık Kemal without referring to Süleyman Nazif will remain incomplete. Because of the work was written as words spoken during a conversation the work is seen as a work rather than a scientific source. He talks about different things as tells his thoughts. As a result of this attitude work is perceived as a conversation piece.

Keywords
Süleyman Nazif, Namık Kemal, unknown faces of Namık Kemal

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri