• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ÇOCUK KİTAPLARINDA ÇANAKKALE SAVAŞI
(ÇANAKKALE WAR ON CHILDREN BOOKS )

Yazar : Zeynep Zuhal Eğridere  , Kelime Erdal  
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2018
Sayı : 15
Sayfa : 92-110


Özet
Çocuklar toplumun geleceğidir. Onları yarınlara hazırlarken birçok alanda eğitim görmeleri, birtakım değerler kazanmaları istenir. Bu anlamda her çocuğun vatan millet sevgisine ve yurttaşlık bilincine sahip olması beklenir. Vatan sevgisi, tarihini bilmekle, atalarını tanımakla pekişir. Çocuk kitapları, çocuklara tarihi eğlenceli ve akıcı bir üslupla anlatarak, vatan sevgisi kazandırmaya ya da bu sevgiyi pekiştirmeye yardımcı olur. Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın geçmişinde zorlu savaşlar ve şanlı zaferler görmek mümkündür. Çanakkale Savaşı da bu unutulmaz zaferlerdendir. Çanakkale Savaşı, topraklarını düşman askerlerine bırakmak istemeyen bir milletin canıyla, kanıyla mücadelesini anlatır. Binlerce Mehmetçik vatanını kurtarmak için şehit olmuş, analar yavrularını vatana kurban etmiştir. Genç, yaşlı, kadın, erkek herkes, vatan için fedakarlıkta bulunmuştur. Bugün bu topraklarda huzur içinde yaşanması da bu fedakarlıklar ve kahramanlıklar sayesindedir. Çocuklara ülkesinin tarihi anlatmak ve sevdirmek yalnızca ders kitaplarıyla mümkün olmayabilir. Çocuk edebiyatı sayesinde, çocuklara kazandırılmak istenen olumlu duygular daha etkili ve kalıcı bir şekilde kazandırılır. Çanakkale Savaşı’nı anlatan çocuk kitapları, çocuklara Mehmetçiklerin kahramanlığını, Gazi Mustafa Kemal’in komutanlığını, Türk milletinin vatan sevgisini en güzel şekilde anlatacak araçlardan biridir. Bu araştırmada seçilen üç kitaptan hareketle Çanakkale Savaşı’nı konu edinmiş çocuk kitaplarının, savaşı daha çok hangi noktalardan ele aldığı incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler
Çanakkale, savaş, tarih, eğitim, çocuk, Çanakkale Savaşı

Abstract
Children are future of the society. While preparing them to the future it is asked that they train in numerous fields and get some values. In this sense, it is expected that every child has homeland nation love and citizenship consciousness. Homeland love becomes strong by knowing own history, recognizing own ancestors. Children books helps to have homeland love or consolidate this love by telling history to children with an entertaining and fluent style. In more recent times of Turkish Republic, seeing forceful wars and glorious victory is possible. Çanakkale War is one of these unforgettable victories. Çanakkale War narrates struggling with soul and blood of a nation who didn’t want to leave their land to the enemies. Thousands of robins were martyred for the purpose of rescuing their homeland, mothers have sacrificed their sons for the homeland. Young, old, women, men, everybody have made sacrifice for the homeland. Today, living on these lands peacefully is thanks to these sacrifices and valours. Telling and endearing to children the history of their country may not be possible with only course books. Thanks to children literature, favourable emotions wished to get for children are gained more effectively and permanently. Children books telling Çanakkale War is one of the finest means for expressing the robins’ valours, Veteran Mustafa Kemal’s commandership, homeland love of Turkish nation most properly. In this research from selected three books, children books mentioning Çanakkale War have been studied about tackling the war from which aspects mostly.

Keywords
Çanakkale, war, history, education, child, Çanakkale War

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri