• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

OLTU’DA MADENLERLE İLGİLİ İNANIŞLAR
(BELIEFS ABOUT MINE IN OLTU )

Yazar : Ali Bedir    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 16
Sayfa : 340-349


Özet
Oltu, Erzurum’a bağlı bir ilçedir. İlçede önemli maden yatakları bulunmaktadır. Erzurum’un maden rezervinin büyük bir bölümü Oltu’dan karşılanmaktadır. Oltu’da çıkarılan madenler; tuz, kireç, kömür ve Oltu Taşı’dır. Oltu’da madenler ve inanışlarla ilgili derlemelerde bulunduk. Derlemelerimizden hareketle, Oltu’da madenlerin ekonomik değerinin yanı sıra madenlerle ilgili inanışların da var olduğunu tespit ettik. Oltu maden inanışları derlememiz ve Zonguldak kömür madeni ocaklarıyla ilgili yazılı kaynaklardan elde ettiğimiz madenlerle ilgili inanışlar üzerinde yoğunlaştık. Madenlerle ilgili inanışları iki ana başlığa ayırmak mümkündür. Bunlar; maden ocakları içerisindeki inanışlar ve toplumun madenlere yüklediği inanışlar şeklindedir. Maden ocakları içerisindeki inanışlar; işçilerin korkularının, sevinçlerinin, hüzünlerinin ve deneyimlerinin bir yansımasıdır. Toplumun madenlere yüklediği inanışlar; bireylerin geçmişten günümüze kadar olan birikimlerinin ve uygulamalarının madenler aracılığıyla gerçekleştirilmesini kapsar. Tüm bu madenlerle ilgili kullanımlar, toplumun kültürünün bir parçasını oluşturmaktadır. Nesilden nesile kültür içerisinde varlığını korumuştur. Çalışmamız Oltu ilçesinde madenlerle ilgili inanışların tanımlanması ve örneklerle açıklanması üzerine yoğunlaşmıştır. Derlemelerimizden hareketle madenler ve inanışların tasnif edilmesi hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler
Madenler, Madenler ve İnanışlar, Maden Ocakları İnanışları, Madenler ve Uygulamalar, Oltu’da Madenler

Abstract
Oltu is a district of Erzurum. There are important mineral deposits in the district. The majority of the mineral reserve in Erzurum is supplied from Oltu. Mine extracted in Oltu is salt, lime, coal and Oltu stone. We have compiled about mine and beliefs in Oltu. From this point of view, we have detected also beliefs about mine exist besides the economic value of mine in Oltu. We have concentrated on beliefs about mine which we have obtained from written source about coal mine in Zonguldak and our compilation of Oltu mine beliefs. It is possible to divide beliefs about mine into two main headlines. Firstly, beliefs in mine and secondly, beliefs the society imposes upon mine. Beliefs in mine are reflection of anxiety, joy, sadness and experience of employes. Beliefs the society imposes upon mine include in accumulation of people from past to present and their implementation are carried out via mine. All these usages about mine creates a part of culture of society. It has continued its existence into culture from generation to generation. Our study concentrates on beliefs about mine in Oltu to be defined and explained with examples. From our compilation, it is aimed that mine and beliefs are sorted out.

Keywords
Mines, Mining Folklore, Mine Beliefs, Protective Spirits of Mines, Mines and Healing

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri