• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

EŞ’ÂR-I NAMIK KEMAL’E ZEYL: GÖZDEN KAÇMIŞ BİR NAMIK KEMAL ŞİİRİ
(A SUPPLEMENTARY TO NAMIK KEMAL’S POEMS: AN OVERLOOKED POEM OF NAMIK KEMAL )

Yazar : Prof. Dr. Ahmet Demir    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 18
Sayfa : 33-44


Özet
Bu makale, İlâveli Âheng-i Millî ve Mektebde Vatan Türküleri adlı iki ayrı şiir antolojisinde Namık Kemal şiiri olarak gösterilen ve Namık Kemal’in şiirlerini bir araya getiren çalışmalarda yer almayan, gözden kaçmış bir şiirin tespiti ve dikkate sunulmasıyla ilgilidir. İlâveli Âheng-i Millî ve Mektebde Vatan Türküleri’nde bestelenmiş, marş/şarkı niteliği taşıyan şiirler bir araya getirilmiştir. Tespit ettiğimiz şiir; İlâveli Âheng-i Millî ve Mektebde Vatan Türküleri adlı iki ayrı kitapta da Namık Kemal şiiri olarak yer alır. Şiir, Namık Kemal’e atıfla, İlâveli Âheng-i Millî’de ‘Hürriyyet-i Vatan (Marşı)’, Mektebde Vatan Türküleri’nde ise ‘Vatan Şarkısı’ başlığıyla verilmiştir. Bu şiir, Namık Kemal’in bütün şiirlerini bir araya getiren Sadeddin Nüzhet Ergun’un Namık Kemal: Hayatı ve Şiirleri (1933) ve Namık Kemal’in Şiirleri (1941), Rıza Nur’un Namık Kemal (Türk Bilig Revüsü-Revue de Turcologie) (1936), Ali Ertem’in Namık Kemal’in Şiirleri (1957) ve Önder Göçgün’ün Namık Kemal’in Şairliği ve Bütün Şiirleri (1999) adlı çalışmalarında yer almamaktadır. Dolayısıyla çalışmamız, alanyazına, Namık Kemal’in şiirlerine eklemlenebilecek, gözden kaçmış bir şiiri ortaya çıkararak katkıda bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Namık Kemal, şiir, İlâveli Âheng-i Millî, Mektebde Vatan Türküleri, Hürriyyet-i Vatan, Vatan Şarkısı.

Abstract
This article consists of identifying and presenting an overlooked poem which is shown as Namık Kemal’s poem in two separate books called İlâveli Âheng-i Millî and Mektebde Vatan Türküleri which are anthologies of poetry. The so-called poem doesn’t take part in the Works collecting the all poems of Namık Kemal in the literature. In İlâveli Âheng-i Millî and Mektebde Vatan Türküleri, poems composed as anthem/song have been brought together. The poem that we have identified takes part in two separate books called İlâveli Âheng-i Millî and Mektebde Vatan Türküleri as Namık Kemal’s poem. The poem is given with the title of ‘Hürriyet-i Vatan (Marşı)’ in İlâveli Âheng-i Millî and ‘Vatan Şarkısı’ in Mektepde Vatan Türküleri with reference to Namık Kemal. This poem does not take place in the Works that bring together the poems of Namık Kemal such as Sadeddin Nüzhet Ergun’s Namık Kemal: Hayatı ve Şiirleri (1933) and Namık Kemal’in Şiirleri (1941), Rıza Nur’s Namık Kemal (Türk Bilig Revüsü-Revue de Turcologie) (1936), Ali Ertem’s Namık Kemal’in Şiirleri (1957) and Önder Göçgün’s Namık Kemal’in Şairliği ve Bütün Şiirleri (1999). Therefore, our study contributes to the literature by revealing an overlooked poem that can be added to the poems of Namık Kemal.

Keywords
Namık Kemal, poem, İlâveli Âheng-i Millî, Mektebde Vatan Türküleri Hürriyyet-i Vatan, Vatan Şarkısı.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri