• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ÂŞIK SEYRÂNÎ’NİN SÖYLEMİYLE YUSUF KISSASI
(THE PARABLE OF JOSEPH WITH THE DISCOURSE OF ASIK SEYRANI )

Yazar : Prof. Dr. Kadriye Türkan    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 18
Sayfa : 45-55


Özet
Yusuf kıssası, dünyanın en eski hikâyelerinden biri olarak Tevrat, İncil ve Kur’an-ı Kerim’de kendisine yer bulmuş; kıssa, kutsal kitaplardan öncelikle klasik edebiyata intikal ederek pek çok kez işlenmiş, oradan da sözlü geleneğe geçmiştir. Kıssadan hareketle yaratılan Yusuf ile Züleyha hikâyesi hem doğu hem de batı edebiyatlarının en sevilen konularından biri olmuştur. Hikâyenin dini boyutunun yanında aşk teması ile ortaya çıkan beşeri boyutu bu kadar çok ele alınmasının ve sevilmesinin nedenleri arasındandır. Bu minvalde klasik şairler gibi âşıklar da Yusuf kıssasına ve dolayısıyla Yusuf ile Züleyha hikâyesine mısralarında yer vermişlerdir. Bu halk sanatçıları içeresinde XIX. yüzyılın öne çıkan isimlerinden biri olan Âşık Seyrânî kıssaya yazdığı dörtlük ve beyitlerle göndermede bulunmuş, Hz. Yusuf’un ibret dolu hayatını ve aşk temasını mısralarına taşımıştır. Çalışmada Âşık Seyrânî’nin Yusuf kıssasını ve Yusuf ile Züleyha hikâyesini şiirlerine nasıl yansıttığı, hikâyenin hangi motiflerine yer verdiği Kitab-ı Mukaddes’in (Eski ve Yeni Ahit) ilgili bölümleri ve Kur’an-ı Kerim’in ayetleri üzerinden örnekler vasıtasıyla incelenecektir.

Anahtar Kelimeler
Seyrânî, Yusuf kıssası, Kitab-ı Mukaddes, Kur’an-ı Kerim, Yusuf, Züleyha.

Abstract
The parable of Joseph, as one of the oldest stories in the world, has found its place in the holy books. The parable, it has been processed many times from the holy books to firstly classical literature and from there it has been transferred to oral tradition. The story of Yusuf and Zuleyha, which emerged from the parable, has become one of the most popular subjects of both eastern and western literature. Besides the religious dimension of the story, the human dimension that emerges with the theme of love is one of the reasons why it is handled and loved so much. In this respect, lovers like the classical poets, the parable of Josep and thus they included the story of Yusuf and Zuleyha in their verses. Asik Seyrani, one of the prominent figures of the nineteenth century in these folk poet, referred to the parable and the story with quatrains and couplets, he brought Joseph's exemplary life and love theme to his verses. In this study, how the Âşık Seyranı reflects the parable of Joseph, which was created based on the story of Yusuf and Zuleyha, will be examined through the relevant parts of the Holy Books and the verses of the Quran.

Keywords
Seyranı, The parable of Joseph, Holy Books, Quran, Joseph, Zuleyha.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri