• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

TARIK BUĞRA’NIN ESERLERİNDE KÜLLÜK KAHVEHANESİNE YÖNELİK TAHLİLLER
(ANALYSIS OF KÜLLÜK COFFEEHOUSE IN TARIK BUĞRA’S WORKS )

Yazar : Doç. Dr. Gökay Durmuş    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 19
Sayfa : 65-72


Özet
Kahvehaneler, Türk toplumsal yaşamında önemli yer tutar. Kişiler; zaman geçirmek, sohbet etmek, günlük yaşamın stresini atmak gibi şahsi nedenler dışında; aktüel meselelerle ilgili kamuoyunu takip etmek, kamuoyu yaratmak gibi toplumsal nedenlerle de kahvehanelere giderler. Türk yazınının önemli isimlerinden Tarık Buğra, bu nedenlerin neredeyse tümünden etkilenmiş gibidir. O, yaşamının ve poetikasının ana ilkelerini belirmek için, daima toplumsal mekânları tercih eder. İlkelerini, derbeder bir yaşam tarzı ile eş zamanlı kuran Buğra’nın hayatında, İstanbul kahvehaneleri, meyhaneleri önemli yer tutar. Küllük, bu noktada ayrı bir parantez açılarak tahlil edilmesi gereken ilk mekânlardandır. Ünlü edebiyatçılarımız Küllük’te, bir yandan oyun oynarken bir yandan edebiyat âleminin nabzını tutarlar. Şiirler okunur, edebiyat dergileri olgunlaştırılır, fikir alışverişi yapılır, kısacası Küllük’te zengin ve canlı bir edebiyat ortamı söz konusu olur. Tarık Buğra gibi genç edebiyat ilgilileri ise hocalarından feyz almaya, rol modelleri ile birlikte soludukları havadan beslenmeye çalışırlar. Tarık Buğra’nın edebi serüvenindeki bu başlangıç süreci, roman ve hikâyelerine dikkat çekici biçimde yansımıştır. Bu nedenle çalışmada Tarık Buğra’nın Küllük kahvehanesini ne şekilde ve hangi edebi yöntemlerle yaşatmaya ve hatırlatmaya çalıştığı tahlil edilecektir.

Anahtar Kelimeler
Kahvehane, Küllük, Tarık Buğra, Roman, Hikâye.

Abstract
Coffeehouses take an important place in Turkish social life. Except for personal reasons such as spending time, chatting and relieving the stress of daily life, the people go to coffeehouses for social reasons such as following public opinion about current issues and creating public opinion. Tarık Buğra, one of the prominent figures of Turkish literature, seems to have been influenced by almost all these reasons. He always prefers social places in order to determine the main principles of his life and poetics. Istanbul’s coffeehouses and taverns take an important place in Buğra’s life, which established his principles simultaneously with a troubled lifestyle. Küllük is one of the first places to be analysed with importance. In Küllük, famous writers take the literary world’ pulse on the one hand while playing games. Poems are read, literary magazines are matured, ideas are exchanged, in short, there is a rich and lively literary setting is present in Küllük. Young literary people like Tarık Buğra try to get something from their teachers' wisdom and fed from the air they breathe with their role models. The beginning of Tarık Buğra's literary adventure reflected his novels and stories remarkably. Therefore, in this study, it will be analysed how and in which methods that Tarık Buğra tried to sustain and remind the Küllük coffeehouse.

Keywords
coffeehouse, Küllük, Tarık Buğra, novel, story

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri