• Announcements
  • TÜRÜK ARTIK SENEDE 4 SAYI

    Değerli Türük Dergisi Üyelerine DUYURUDUR,

    Türük Dergisi, 2018 Haziran ayından itibaren senede 4 sayı olarak çıkacaktır. Sayılarımız bundan sonra MART, HAZİRAN, EYLÜL ve ARALIK şeklinde olacaktır. Önümüzdeki ilk sayımız bu doğrultuda Haziran 2018 sayısı olarak çıkacaktır. Değerli çalışmalarınızı dergimize bekler iyi çalışmalar dileriz.

     


    Görüntü ve Ses Kaydı İlaveli

    Türük Dergisine makale gönderen bilim insanlarımız, makalelerinde artık arzu ederlerse kendi arşivlerinden  video ve ses kayıtlarına da yer verebileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için Dergi Hakkında ile Yazım ve Yayın İlkeleri bölümüne bakabilirsiniz. Saygıyla duyurulur.

     

       

           This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


    Turuk Dergisi Açılmıştır

    Üyelik başvurularınızı yapabilirsiniz.Başvurularınız Editörümüz tarafından incelenip onay verildiğinde sisteme giriş yapıp Makalelerinizin çalışmalarını düzenleyebilirsiniz.


    Yeni Üyelik Kaydı

    Makale gönderme ve kabul işlemleri artık sitemizdeki menüden ulaşılabilen Makale Takip Sistemi vasıtasıyla online olarak gerçekleştirilmektedir. Yazarlarımız Makale Takip Sistemi'ne üye olup üyelik onay işleminden sonra yazılarını Sistem üzerinden gönderebilmektedirler.


    Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir

    Creative Commons Lisansı
    Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

KÖKEN BİLİME UZANAN “TÜRKÇE SES ANLAM EŞLEMESİ” İLE YALIN TÜRKÇEYE DOĞRU
(REACHING TO ETYMOLOGY “WITH IN TURKISH PHONO-SEMANTIC MATCHING” TOWARDS PURISM TURKISH )

Yazar : Dr. Öğr. Üyesi Mehmet HAZAR    
Türü : Telif
Baskı Yılı : 2020
Sayı : 20
Sayfa : 281-293


Özet
Bu çalışma anlam ve ses arasındaki ilişkinin açıklanmasına küçük de olsa bir katkı sağlayacaktır. Önce alan yazınında konunun tarihçesi yazıldı. Bu girişten sonra ses simgelemesi, ses anlam eşlemesi anlatıldı. Anadilinin gelişimi ile çocuk dilinin gelişimi birlikte yazıldı. Bu irdelemenin arkasından kopyalama ile ses anlam eşlemesi incelendi. Yeni Türkçe sözcük türetme üzerinde durulduktan sonra dilde yalınlık başlığına geçilip irdeleme tamamlandı. Böylece Türk dilindeki seslerin belki bir “ses-anlam sözlüğü” hazırlanmasına bir adım daha atılmış oldu. Sonuç kısmında değerlendirme yapıldı. Bu yazıda sesin anlam değeri konusunun pek ele alınmadığı belirtildi ve konu gündemde tutulmaya çalışıldı. Kaynakça kısmında ise sonraki araştırmalar için bazı temel çalışmaların künyesi verilmiş oldu.

Anahtar Kelimeler
Anlam, Ses, Eşleştirme, Köken Bilgisi, Yenileşme.

Abstract
This study will make a small contribution to explaining the relationship between meaning and sound. First of all, the history of the subject was written in the literature. After this introduction, sound symbolization and sound semantic matcing were explained. The development of native language and the development of children's language were written together. Following this examination, the copy and sound semantic matching were examined. After focusing on the production of new Turkish words, the title of purism in the language was passed and the examination was completed. As a result, another step has been taken in the preparation of the “sound-semantic dictionary” in of Turkish voices. An evaluation was made in the conclusion section. In this article, it was stated that the subject of semantic value of sound was not discussed much and it was tried to be kept on the agenda. In the bibliography section, some basic studies have been given for the researches to be made.

Keywords
Semantic, Phono, Matching, Etimology, Neologism.

Adres :Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Telefon : 03662801947 Faks : -
Eposta : turukdergisi@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri